'Sede vacante' la Vatican

Data publicarii: 01-03-2013 | International

Sfantul scaun a devenit vacant, joi seara, la ora locala 20.00, odata cu intrarea in vigoare a renuntarii la pontificat a Papei Benedict al XVI-lea.

Singurul semn exterior care marcheaza acest moment incarcat de semnificatie pentru Biserica catolica si cei 1,2 miliarde de credinciosi catolici din intreaga lume este retragerea Garzii Elvetiene - corpul de elita care asigura paza Suveranului Pontif - de la portile Castelului Gandolfo, in care Benedict al XVI-lea a petrecut ultimele ore in calitate de Papa. Dupa ce renuntarea sa la pontificat - prima in ultimii 600 de ani - a devenit efectiva, paza acestui castel situat la 30 de km de Roma, va fi asigurata de Jandarmeria Vaticana si de politia italiana. 

Dupa ce atentia intregului mapamond s-a concentrat, in ultimele zile, pe actiunile premergatoare plecarii definitive a Papei Benedict al XVI-lea de la Vatican, interesul public se va orienta catre procesul de alegere al viitorului Suveran Pontif. 

Luni, Papa Benedict al XVI-lea a emis un decret 'motu proprio' care a creat 'posibilitatea de a anticipa' conclavul cardinalilor ce ii vor alege succesorul. 'Las colegiului cardinalilor posibilitatea de a anticipa inceperea conclavului odata constatata prezenta tuturor cardinalilor, sau de a amana cu cateva zile, in cazul unor motive grave, inceperea alegerii', a indicat papa in decret.Textul mentioneaza ca intervalul normal pentru convocarea conclavului ramane de cel putin 15 zile si cel mult 20 de zile de la debutul perioadei de 'sediu vacant'. 

'Sede vacante" - scaunul [este] vacant - este termenul latin folosit pentru a descrie scaunul apostolic vacant, cu alte cuvinte perioada in care Biserica nu are Papa. Pana acum, se intampla doar la moartea Pontifului, dar de data aceasta, in mod exceptional, intervine odata cu renuntarea lui Benedict al XVI-lea, in mod liber si deplin manifestata, a explicat Radio Vatican. 

In acest interval, secretarul de stat al Sfantului Scaun si sefii de congregatii isi inceteaza functiile. Interimatul este asigurat de Cardinalul camerleng, Tarcisio Bertone, pana la alegerea unui nou Papa. El va fi ajutat de trei cardinali asistenti (desemnati prin tragere la sorti la fiecare trei zile, fiecare dintre ei reprezentand unul din cele trei ordine de cardinali: ordinul cardinalilor-episcopi, ordinul cardinalilor-preoti si ordinul cardinalilor-diaconi). Ei alcatuiesc congregatia speciala care va asigura obtinerea, in chestiunile cele mai importante, a votului Colegiului cardinalilor. 

Acesti cardinali, inca de cand incepe ''Sede vacante'', vor veni la Roma, convocati de decanul Colegiului Sacru, cardinalul Angelo Sodano. In timpul celor doua saptamani (probabil mai putin) care preced Conclavul ce va alege noul Papa, cardinalii (inclusiv cei care sunt mai in varsta de 80 de ani si nu sunt electori) se reunesc la Vatican in fiecare zi in Congregatia generala. 

Cat timp scaunul apostolic este vacant, guvernarea Bisericii ii revine adunarii cardinalilor, reunita zilnic in Congregatia generala. Totusi, ea nu poate lua nicio decizie a carei valabilitate depaseste perioada cat scaunul apostolic este vacant. Aceasta pentru ca "problemele care sunt de resortul Suveranului Pontif, in timpul vietii sale sau in exercitarea functiilor sale, vor trebui sa fie rezervate exclusiv viitorului Pontif", se arata in Codul de Drept Canonic. Cu alte cuvinte, colegiul cardinalilor preia stafeta puterii papale, dar fara a se substitui autoritatii acestuia. Gestioneaza doar afacerile curente si pregateste Conclavul. 

Cardinalul Angelo Sodano urmeaza sa trimita pe 1 martie, prima zi din vacanta Scaunului Apostolic, scrisorile de convocare pentru Congregatia generala. Foarte probabil, reuniunile de lucru nu vor incepe inainte de luni, 4 martie. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: